Magnatul din Zimnicea, locul 3 în Top 500 miliardari, investeşte de 14 ani într-o echipă a cărei performanţă maximă a fost locul nouă acum zece sezoane.
Ioan Niculae l-a dat afară pe Bogdan Stelea, după doar patru etape din noul sezon, şi la Astra e un nou început. De fapt, un alt nou început, pentru că din 1998 încoace, de când echipa a fost preluată de omul de afaceri, au fost 20 de începuturi, doar în Liga I, plus şase în liga secundă. Rezultatele? Direct proporţionale cu instabilitatea de pe banca tehnică.
Astra Ploieşti, redenumită recent Astra Giurgiu, pentru că se va muta cât de curând în oraşul de pe malurile Dunării, poate fi socotită cea mai neprofitabilă echipă din fotbalul românesc. În cei 14 ani sub patronatul lui Niculae are, ca cea mai bună performanţă, un loc nouă în Liga I, în vreme ce, la contraperformanţe, sunt cele patru sezoane petrecute în liga secundă.
Porumboiu, iancu şi neculaie îl urmează
În aceste condiţii, Niculae, a cărui avere este estimată la un miliard de euro, n-are cum să evite titulatura de cel mai neinspirat patron din Liga I. Există şi alţi finanţatori care n-au câştigat, cu echipele lor, campionate sau cupe, dar au avut alte rezultate. Adrian Porumboiu a fost de două ori cu Vaslului vice-campion şi a jucat o finală de Cupă, Marian Iancu a ajuns cu Poli Timişoara în cupele europene şi s-a bătut la titlu, Ioan Neculaie, de la Braşov, a adus Interul marelui Ronaldo la poalele Tâmpei în sezonul în care echipa sa a terminat pe locul trei în clasament.
Paradoxal, lipsa acută de rezultate a Astrei nu e cauzată nici de lipsa banilor, nici de cea a jucătorilor de valoare. Contractele fotbaliştilor de la Ploieşti sunt mult peste media celor din Liga I, mulţi având salarii anuale de 100.000 de euro. Apropiaţii lui Niculae spun că de vină este lipsa de răbdare a patronului, fapt susţinut de schimb