Săptămâna trecută, liderul Eurogrupului, Jean Claude-Juncker, a declarat că o ieşire a Greciei din zona euro poate fi gestionată. De ce s-a simţit Juncker obligat să spună acest lucru nu este clar, mai ales că nu există indicii că Grecia vrea să părăsească zona euro. În orice caz, prin concentrarea pe situaţia politică din Grecia se riscă să fie ignorat elefantul din cameră: se va îndrepta Marea Britanie spre uşa de ieşire din UE? - se întreabă EUObserver într-un articol semnat de Benjamin Fox şi publicat în ediţia online de marţi, scrie Agerpres.
Săptămâna trecută, banca japoneză Nomura a publicat o lucrare a lui Alastair Newton, fost diplomat şi consilier al fostului lider britanic Tony Blair, în sensul că şansele unui referendum erau suficient de mari încât să justifice planificarea unei consultări populare de urgenţă.
Între timp, Blair însuşi a exprimat îngrijorări privind faptul că Marea Britanie a fost în pericolul de a-şi schimba influenţa cu izolarea, într-un interviu în Die Zeit.
Au existat o mulţime de articole în sensul că un referendum privind UE în Marea Britanie este inevitabil. Dar atunci, nu am fost aici înainte? Discuţia despre relaţia incomodă a Marii Britanii cu Europa este ieftină. Nenumărate cărţi au fost scrise pe această temă. Cu toate acestea, Marea Britanie nu a respins niciun singur Tratat al UE şi nici nu a ţinut vreun referendum din 1975.
Dar este din ce în ce mai probabil că Marea Britanie va organiza un referendum asupra UE în următorii cinci ani. Se pare, de asemenea, că tabăra eurosceptică va câştiga - sondajele de opinie din ultimii ani au arătat o largă majoritate în favoarea renegocierii condiţiilor apartenenţei Marii Britanii la UE, în caz contrar, ieşind din organizaţie. Un sondaj YouGov publicat la 14 august a constatat ca 46 la sută dintre britanici ar vota pentru ieşirea din UE.