Comisia Europeană a emis, recent, recomandări către guvernele statelor membre, care trebuie să găsească soluţii de compensare a creşterilor de preţ, în urma aplicării noilor scheme EU-ETS de tranzacţionare a certificatelor de emisii. Adrian Popescu, directorul general al diviziei europene a grupului TMK, ne-a declarat într-un interviu că, din păcate, compensarea se va face în funcţie de posibilităţile fiecărui stat membru, lucru ce va duce la decalaje de competitivitate chiar în interiorul Uniunii Europene.
Domnia sa crede că producătorii din metalurgie se vor reloca, din cauza acestor costuri cu emisiile, în ţări non-europene, care nu au angajamente de protecţie a mediului.
Adrian Popescu a arătat, în interviul pe care ni l-a acordat, cu cât vor creşte costurile energetice pentru industria metalurgică în urma aplicării schemei de tranzacţionare a emisiilor, care este situaţia industriei metalurgice din ţara noastră şi ce investiţii a realizat TMK în unităţile din România.
* Interviu cu domnul Adrian Popescu, directorul general al diviziei europene a grupului TMK
* Statele europene caută soluţii de compensare a creşterii costurilor energetice
Reporter: Care este ponderea costurilor cu energia electrică în producţia TMK în România?
Adrian Popescu: TMK deţine în România două companii metalurgice care împreună creează un flux tehnologic integrat: TMK-Reşiţa - producător de ţagle ţevi (circa 400.000 tone/an) şi TMK-Artrom - producător de ţevi fără sudură din oţel (aproape 200.000 tone/an). Produsele TMK din România sunt exportate în proporţie de 85% în Europa, SUA, Orient. În totalul costurilor consolidate (după regulile IFRS), considerând cele două activităţi ca un flux integrat, costul total cu energia electrică reprezintă 7,82% din totalul cos-turilor, fiind al doilea element de cost ca şi mărime.
Reporter: Sunt acest