Manuscrise în limbi străvechi, artefacte religioase de o însemnătate colosală sau obiecte bisericeşti vechi sunt câteva dintre comorile care se ascund în superbele mănăstiri din Bucureşti.
Bucureştiul, acest mix deloc omogen de nou şi vechi, de cultură şi ignoranţă, romantism, opulenţă şi inspiraţie este un oraş care te roagă, parcă, să îi descoperi secretele. El nu se laudă, nu-şi etalează bijurteriile, ci, mai degrabă, pare a fi o doamnă trecută de prima tinereţe care ştie să aprecieze un compliment.
În vâltoarea oraşului modern, încă mai pot fi întâlnite oaze de linişte şi spiritualitate, unde trecătorii se pot bucura de câteva minute de reculegere şi meditaţie. Mănăstirile Bucureştiului sunt adevărate bijuterii arhitecturale şi istorice care adăpoststesc în muzeele sau în colecţiile lor valori inestimabile ale moştenirii noastre culturale.
Mănăstirea Stavropoleos
Poate cea mai cunoscută dintre mănăstirile Capitalei este Mănăstirea Stavropoleos. Aceasta este una dintre cele mai pitoreşti lăcaşe de cult din Bucureşti, situată în Centrul Istoric, pe strada Stavropoleos. Mănăstirea a fost construită în anul 1724 de către arhimandritul Ioanichie, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Biserica este de rit ortodox şi a fost construită în stil brâncovenesc, fiind una dintre cele mai bine conservate clădiri de acest gen.
Hramul bisericii este de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, însă lăcaşul de cult este cunoscut sub numele de Mănăstirea Stavropoleos. Numele său vine de la cuvântul grecesc Stauropolis, care înseamnă "Oraşul Crucii". Pentru majoritatea turiştilor din alte ţări, edificiul emană un aer mistic, fiind rapid fascinaţi de această mică capodoperă a arhitecturii brâncoveneşti.
CLICK AICI sau pe fotografii pentru a accesa fotogaleria
Pe lângă biserică, mănăstirea Stavropoleos mai cuprinde şi o cole