Atena vrea prelungirea cu doi ani a termenului de îndeplinire a celui mai recent program de austeritate, iar Madridul ia în considerare o cerere pentru un ajutor suveran.
Premierul grec Antonis Samaras urmează să prezinte o propunere de reeşalonare a programului de austeritate în timpul unor întâlniri pe care le va avea săptămâna viitoare cu liderul german Angela Merkel, la Berlin, şi cu preşedintele francez François Hollande, la Paris. Această măsură ar fi menită, în opinia Executivului grec, să „îmbunătăţească sustenabilitatea datoriei ţării şi perspectiva de revenire la creştere economică", potrivit unui document obţinut de „Financial Times".
Grecia are dificultăţi să facă economii de 11,5 miliarde de euro, echivalentul a circa 5% din producţia naţională, în 2013-2014, în conformitate cu actualul program de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.
Mai încet cu austeritatea
Propunerea de extindere a planului de austeritate prevede reducerea mai lentă a cheltuielilor, pe parcursul a patru ani, până în 2016, şi un declin anual al deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale, în loc de 2,5 puncte procentuale conform actualului acord.
Potrivit documentului, Grecia ar avea nevoie de finanţare suplimentară de 20 de miliarde de euro pentru susţinerea bugetului. Totuşi, autorităţile elene propun să identifice sursele de finanţare fără sprijinul partenerilor din zona euro.
Astfel, fondurile ar urma să fie obţinute prin intermediul împrumutului actual de la FMI, prin emisiuni de titluri de Trezorerie şi, posibil, prin amânarea plăţilor de rambursare a primului împrumut de la UE şi FMI, din 2016 în 2020. Economia Greciei s-a contractat cu 6,2% în trimestrul al doilea. În zona euro, declinul a fost de 0,2%, potrivit datelor Eurostat publicate marţi.
Madridul, la mâna BCE