Sportivii de performanţă care călătoresc cu avionul prin mai mult de cinci fusuri orare riscă să îşi dubleze riscul de a se îmbolnăvi, potrivit unui studiu realizat de BMJ, compania globală de cercetare în domeniul medical, citat de BBC.
Principalele pericole ar fi determinate de faptul că organismul este scos din mediul său, după cum explică profesorul Martin Schwellnus, unul dintre autorii studiului. Potrivit lui, schimbările în ceea ce priveşte poluarea aerului, temperatura, alergenii, umiditatea, altitudinea precum şi mâncarea diferită, germenii sau cultura noului loc pot contribui la dezvoltarea diferitelor afecţiuni.
Din acest punct de vedere, cercetarea sugerează că sportivii care susţin competiţiile acasă sunt feriţi de astfel de riscuri care pot afecta performanţa.
Studiul, efectuat pe 259 jucători profesionişi de rugby, s-a desfăşurat pe mai bine de 16 săptămâni şi a luat în calcul echipe din Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud. Pentru jocurile care s-au ţinut acasă, înaintea deplasării pentru competiţia din străinătate, au fost raportate 15 afecţiuni, la fiecare 1.000 de meciuri disputate. Când competiţiile au fost în deplasare, numărul îmbolnăvirilor raportate a crescut la 33, la fiecare 1.000 de meciuri. În cazul competiţiilor desfăşurate din nou acasă, la întoarcerea din deplasare, afecţiunile de care s-au plâns sportivii au fost în număr de 11, la fiecare 1.000 de meciuri.
Aproximativ o treime dintre afecţiunile care s-au declanşat au fost respiratorii, urmate de probleme intestinale şi de cele ale pielii.
Profesorul Schwellnus spune că aceste concluzii pot fi relevante pentru sportivii de performanţă, aducând un avantaj al celor care susţin competiţiile în ţara natală.
Alţi factori care vin în sprijinul sportivilor care joacă acasă sunt, potrivit studiului, împrejurimile familare şi pulsul şi energia pub