Londra 2012 a trecut, iar treptat, olimpicii români şi sporturile la care am obţinut rezultate reintră în anonimat. Mai grav e că un medaliat la Londra, care a muncit patru ani să ajungă pe podium, încasează cât un fotbalist de duzină din campionatul românesc. Vezi cifre uluitoare!
Sub titulatura de „sportul rege", fotbalul a ajuns să acapareze tot: resursele financiare, atenţia publicului şi pe cea a presei.
Totuşi, într-o ţară ca România, rezultatele sunt inexistente. Ultima calificare la un turneu final a fost la Euro 2008, iar ultima dată când fotbaliştii români s-u calificat la o ediţie a Jocurilor Olimpice a fost în 1964. Adică acum 48 de ani!
N-avem niciun „aur" la fotbal
Prin comparaţie, la alte sporturi, precum gimnastica, tir, judo sau haltere, nu numai că sportivii români se califică ediţie de ediţie la Jocurile Olimpice, dar ajung şi pe podium, ceea ce e un vis interzis la fotbal.
De altfel, la „sportul rege", România n-a cucerit vreodată „aurul" la nicio competiţie importantă, nici măcar pe vremea Generaţiei de Aur.
Fotbalişti fără glorie, dar cu buzunare pline
La capitolul banilor, există o diferenţă ruşinoasă între sumele încasate de jucătorii de fotbal şi campionii olimpici.
Spre exemplu, Sandra Izbaşa ar trebui să câştige încă vreo patru medalii de aur pentru a se apropia de salariul încasat pentru un sezon de Ciprian Deac la CFR Cluj, 400.000 de euro!
Comitetul Olimpic Sportiv Român (COSR) a recompensat fiecare campion olimpic cu 70.000 de euro, sumă la care se adaugă şi o maşină de 30.000 de euro.
Pentru a realiza ce înseamnă aceste sume, „Adevărul" vă prezintă salariile celor mai bine plătiţi fotbalişti din Liga I:
1- Ciprian Deac (CFR Cluj) 400.000 de euro
2- Ricardo Cadu (CFR Cluj) 350.000 de euro
Gabi Mureşan (CFR Cluj) 350.000 de euro
4- Dorin Goga (Rapid) 270.00