În satul Oituz (comuna Lumina, judeţul Constanţa) s-au comemorat, de curând, 135 de ani de la moartea primului soldat român în războiul de independenţă a României. A fost comemorată şi moartea primului soldat român în războiul de Independenţă: Andrei Lupu, ostaşul de 19 ani, ce şi-a găsit sfârşitul lângă Nicopole în noaptea de 13 spre 14 august 1877. Conform declaraţiei preşedintelui Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere, col. (r) Remus Macovei, la sărbătoare au participat, pe lângă locuitorii comunei, reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor din Bacău şi Constanţa, dar şi un grup de copii din localitatea băcăuană Luizi-Călugăra (şcoala de aici purtând chiar numele eroului Andrei Lupu).
Legătura cu această localitate este una „de sânge", întemeietorii satului Oituz venind de pe acele meleaguri. Astfel, în primul război mondial, din Luizi-Călugăra au venit 115 locuitori iar urmaşii acestora au fost împroprietăriţi cu teren. Cum pământul nu a ajuns pentru toţi, unui număr de 30 de familii le-a fost dat teren în arida Dobroge, aceştia întemeind satul Oituz. Din 2010, copii din cele două localităţi îşi comemorează eroii, dar şi înaintaşii şi merg să vadă de unde au venit strămoşii lor şi, respectiv, unde au ajuns, mânate de istorie, neamurile care au fost împroprietărite cu teren la 1917.
Sărbătoarea de la Oituz a reunit peste 100 de participanţi, copiii fiind, după cum ne-a mărturisit primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, „vedetele zilei, pentru că ei sunt păstrătorii sinceri ai tradiţiilor". Publicului venit la manifestarea desfăşurată în căminul cultural din localitate i-a fost prezentată o scenetă referitoare la înfiinţarea satului Oituz prezentată de copiii localnici, în vreme ce micuţii din Luizi-Călugăra au folosit prilejul pentru a-şi etala măiestria în dansurile populare specifice zonei din care provin. La manifestarea de la Oitu