Savanţii moldoveni susţin că vremea aridă ar putea să se menţină şi la anul, când este prognozat vârful activităţii solare din ultimii 12 ani. Mai mult, Chişinăul s-ar putea confrunta cu deficit de apă.
Ploaia din ultima săptămână nu a adus bucurie în casele ţăranilor. Majoritatea culturilor de pe câmpuri sunt pârjolite, fără vlagă. Precipitaţiile au venit prea târziu ca să mai poată salva porumbul, floarea-soarelui, legumele, se plâng ţăranii.
„Am 54 de ani şi nu am mai văzut aşa secetă", spune îngrijorat Nicolae Dumbravă din Străşeni, care tocmai cosea iarba din mijlocul unui lan de porumb. „Ştiuleţii aproape că nu au boabe. Îi vom folosi doar pentu nutreţuri", s-a plâns bărbatul. Jalnic arată şi lanul de floarea-soarelui de alături. Pălăriile sunt cât o farfurie de desert. „Seminţele sunt goale pe dinăuntru. Le las să le mănânce păsările, că' numai la foc o să le pot folosi", oftează resemnat ţăranul.
OAMENII ÎŞI SACRIFICĂ VITELE
Elena Untea din satul Pănăşeşti, Străşeni, a reuşit să salveze culturile din jumătate de grădină, udându-le. Acolo au crescut nişte roşii care cu greu încap în două mâini. În cealaltă parte de pământ, pe care a lăsat-o în voia naturii, viţa-de-vie are frunzele arse de tot. „Butucii aceştia făceau nişte poamă foarte frumoasă. Acum ia uitaţi-vă! Sunt doar câţiva struguri, dar şi aceştia au bobiţele uscate. Pe vremea asta trebuiau să fie copţi deja", spune femeia cu durere.
Din cauza secetei nu mai are cu ce hrăni viţica şi o va vinde. „La cireadă au fost 50 de vite. Acum au rămas 12. Lumea le vinde pe capete", a oftat Elena Untea.
Altă gospodărie, aceleaşi probleme. Astă primăvară, Vera Castraveţ a pus în grădină cu mari sacrificii, pentru că nici bani nu prea avea şi nici cu sănătatea nu o duce bine. Acum îmi arată nişte roşii mici cât oul de potârniche. La fel de mărunţi sunt şi cartofii. Nu a avut parte