Cererea de aur la nivel mondial a fost, în cel de al doilea trimestru al anului, de 990 tone, cel mai redus nivel din ultimii doi ani, valorând 51,2 miliarde dolari, se arată într-un raport al Consiliului Mondial al Aurului (CMA). Comparativ cu trimestrul precedent, cererea a fost cu 10% mai mică, în timp ce, faţă de perioada similară a anului trecut, a scăzut cu 7%, din punct de vedere cantitativ, potrivit raportului. În termeni valorici, cererea s-a redus marginal faţă de al doilea trimestru al lui 2011. În primul semes-tru, cererea de aur a totalizat 2.091 tone, cu 5% sub nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă.
Achiziţiile de aur pentru producerea de bijuterii s-au diminuat cu 15% între iunie 2011 şi iunie 2012, până la nivelul de 418,3 tone. Declinul a fost aproape generalizat, determinat, în special, de un nivel al preţurilor mai ridicat decât în al doilea trimestru al anului trecut. Piaţa care a generat o parte importantă a scăderii a fost cea indiană, unde căderea a fost abruptă, în condiţiile în care preţul metalului preţios a atins nivelul record de 30.000 rupii pentru zece grame, arată CMA. Segmentul bijuteriilor a generat 42% din cererea de aur în trimestrul al doilea.
Cererea de aur pentru bijuterii în prima jumătate a anului a ajuns la 906,4 tone, în coborâre cu 13% faţă de perioada similară a lui 2011.
Valoarea cererii în trimestrul doi a fost de 21,6 miliarde dolari, cu 9% mai mică decât cea înregistrată în acelaşi interval al anului trecut.
Sectorul tehnologic a generat o cerere de aur de 112,2 tone, în scădere cu 5% faţă al doilea trimestru al lui 2011. Valoarea cererii a fost de 5,8 miliarde dolari. Comparativ cu trimes-trul precedent, s-a înregistrat o creştere de 3%.
Cererea a fost constrânsă de către o combinaţie rezultată din escaladarea problemelor din Europa, în centrul atenţiei aflându-se Spania, reducerea timi