România a reuşit să iasă din recesiune în cel de-al doilea trimestru al acestui an, în condiţiile în care economiile din Ungaria şi Cehia şi-au continuat declinul determinat de încetinirea sectorului industrial, victimă a crizei din zona euro care a lovit deja consumatorii din Europa de Est, conform Reuters.
Frânarea economiei zonei euro a diminuat cererea pentru exporturi din statele din Europa de Est care se bazează pe industrie, în timp ce politicile de austeritate ale guvernelor au gripat alte potenţiale motoare ale creşterii economice. Reducerea cheltuielilor publice şi majorarea taxelor au împins economiile din Cehia, România şi Ungaria pe minus în acest an şi chiar cea mai mare şi cea mai puternică economie a regiunii, Polonia, este de asemenea pe făgaşul unei rapide diminuări a creşterii economice.
PIB-ul din Ungaria şi Cehia a scăzut cu 0,2% în T2 în comparaţie cu lunile anterioare, aceasta fiind cea de-a doua şi respectiv a treia contracţie trimestrială consecutivă. "La prima vedere ai fi tentat să crezi că faptul că Ungaria şi Republica Cehă sunt cele mai deschise economii din zonă le face să fie şi cele mai afectate, dar datele arată că şi politicile de austeritate locale au contat", a spus Neil Shearing, un economist de la firma de consultanţă londoneză Capital Economics. El a mai spus că regiunea este foarte sensibilă la orice acutizare a crizei în zona euro, care s-ar putea înrăutăţi după ce liderii politici se vor întoarce din vacanţă în septembrie şi vor încerca să rezolve cu noi măsuri situaţia tensionată a finanţelor din Grecia, Spania şi Italia.
"Dacă aşa se va întâmpla, atunci niciuna dintre aceste economii nu va fi imună. Credem că în regiune România pare cea mai vulnerabilă, la fel şi Ungaria", a spus Shearing. România a ieşit din recesiune cu o creştere de 0,5% trimestru la trimestru şi una de 1,