- Social - nr. 158 / 16 August, 2012 In perioada de modernizare si tehnologizare, plus o adevarata revolutie genetica in domeniul cresterii porcilor sunt voci care solicita carne si produse din rasele traditionale locale si universale. Dintre acestea amintim: Mangalita, Bazna si porcul Vietnamez. Rasele de porci Mangalita si Bazna au dominat populatia porcina in perioada interbelica si in continuare (intr-un procent mai scazut), prin rusticitatea lor, rezistenta la boli si intemperii, valorificarea superioara a resurselor de furaje existente – pasune si cereale, carnea cu calitati gustative exceptionale si continutul mare in grasime, care se valorifica in totalitate in gospodarie – se prelucra in mod special renumita slanina, care se pastra in cele mai bune conditiuni intr-o perioada in care nu existau frigidere. Porcii din rasa Mangalita erau originali din Balcani (din Serbia), aveau o greutate mare 120-250 kg, parul mare carliontat de culoare sura, neagra, galbui, cu botul scurt si gros, bine adaptat la ramare, pe pasune. Rasa tardiva, crestea si se ingrasa in timp, prolificitate modesta, cantitatea de carne din carcasa mult redusa fata de rasele actuale, dar cu un continut ridicat in grasime. Valorificau bine hrana din gospodarie, consumau cantitati mici de concentrate, mai mult erau pe pasune sau li se administra masa verde. S-a revenit asupra cresterii lor, deoarece s-a constatat, dupa cercetarile medicale moderne, ca produsele din carne si grasime (slanina in special) de Mangalita nu creste productia de colesterol la consumator (LDL – loci density lopides) prin continutul in acizi grasi nesaturati – comparativ cu grasimile din nuci, alune, seminte de bostan, ulei de masline. In Ungaria, se cresc in rezervatie la Hartabanya. La noi in tara si in judet au aparut microferme de porci din rasa Mangalita si magazine de desfacere a carni si a slaninii la Targu-Mures.