Pe rolul unităților de parchet din cadrul Ministerului Public s-au înregistrat peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea Referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. O parte dintre acestea sunt anchetate de DNA.
Autorităţile au pe rol peste 500 de dosare în care sunt reclamate fraude care au avut loc în timpul desfăşurării Referendumului pentru demiterea preşedintelui, Traian Băsescu, din data de 29 iulie.
Prin cercetările derulate în aceste dosare penale nu se verifică modul în care au votat cetățenii și nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a răspuns unei solicitări făcute de „Adevărul", detaliind situaţia reclamaţiilor.
Cele mai reclamate situaţii se referă la:
- persoane care figurează că au votat atât pe listele electorale permanente cât și pe listele electorale suplimentare;
- persoane care figurează că ar fi votat dar în realitate nu s-au prezentat la vot;
- prezența pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale;
- prezența pe listele electorale suplimentare a aceleiași semnături în dreptul unui număr mare de persoane;
Pentru stabilirea situației de fapt e necesară audierea persoanelor despre care există indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor.
Situaţia în România
Bucureşti: 52 dosare
Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost înregistrată o cauză penală ce a fost declinată, spre competentă soluţionare, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, unitate unde nu a mai fost înregistrată o altă cauză până în prezent.
La Parchetul de pe lângă Jude