Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, în cele 100 de zile de guvernare Cabinetul Ponta a excelat la numiri în funcţie, însă n-a făcut niciun progres în ceea ce priveşte infrastructura ţării. Mai mult, jurnaliştii ZF atrag atenţia că "măsurile economice promise de premierul Victor Ponta au rămas mai mult la stadiul de intenţie".
„Starea economiei s-a deteriorat, chiar dacă PIB-ul a crescut cu 0,8% în primul semestru al anului", notează cotidianul financiar în ediţia online. În acelaşi timp, ZF sublinează că principalele măsuri asumate de actualul Guvern, respectiv majorarea salariilor bugetarilor şi restituirea contribuţiilor de sănătate pensionarilor, au fost îndeplinite.
Maximul istoric atins săptămâna trecută de cursul leu-euro, pierderea fondurilor europene şi ajustarea în scădere a prognozei de creştere economică sunt semne care arată că "preocuparea Guvernului pentru economia ţării este pe plan secundar", mai notează jurnaliştii de la ZF.
Totuşi, principalul aspect pozitiv al guvernării Ponta a fost acela că s-a văzut o oarecare voinţă pro business, prin iniţiative de tipul plăţii TVA la încasarea facturii, măsură pentru care trebuie aşteptat acordul FMI, observă Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
"Impresia generală e că, per ansamblu, nici la nivel declarativ şi nici la nivel de fapte nu a creat un elan care să-i facă pe oamenii de afaceri să creadă că s-ar fi schimbat ceva", se arată în analiză.
Defalcând pe segmente economice, analiza a relevat principalele măsuri luate de Cabinetul Ponta în cele 100 de zile de guvernare.
Una dintre cele mai răsunătoare decizii luate în cele 100 de zile de guvernare Ponta a fost declararea insolvenţei Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, această ştire declanşând o reală undă de şoc mai ales pentru bancherii