Reprezentanţii misiunii FMI în România au convenit cu autorităţile noastre o serie de măsuri, printre care majorarea, în septembrie, cu 5% a preţului la gaze naturale livrate populaţiei, respectiv cu 10% pentru companii, precum şi privatizarea Oltchim şi vânzarea a 15% din Transgaz.
Totodată, oficialii străini au declarat că nu recomandă reducerea TVA pentru alimentele de bază la 9% şi nici trecerea la sistemul de impozitare progresivă, cu o cotă maximă de 16%.
* Aurelian Dochia: Listarea unor noi companii ar duce la întărirea Bursei
Bursa este slabă pentru că nu sunt suficiente companii listate, ne-a declarat analistul Aurelian Dochia, care consideră că beneficiile listării nu trebuie privite doar din perspectiva sumelor de bani obţinute, "care s-ar putea să nu fie mari".
Economistul dă ca exemplu Bursa de la Varşovia, unde s-au listat companii de stat semnificative, astfel că prezintă lichiditate, volume mari şi a atras investitorii naţionali şi internaţionali.
În cazul companiilor de stat care trebuie vândute, analistul se pronunţă: "Se spune că nu este momentul să vinzi o companie de genul Otchim, însă argumentul acesta a existat mereu. S-a spus tot timpul că nu este bine să vindem, să mai aşteptăm 2-3 ani. De fapt, niciodată nu a fost momentul. Nu există, însă, altă alternativă.
Ţinem aceste companii la stat şi uite unde am ajuns. Acestea produc pierderi.
Nici despre companiile rentabile, din sectorul resurselor naturale, nu putem şti dacă sunt la nivelul de rentabilitate maximă".
Despre majorarea preţului la gaze, Aurelian Dochia spune că, deşi exista un calendar pe tema asta, este o supriză că măsura se va aplica din septembrie, şi nu de anul viitor.
Pe de altă parte, analistul consideră că aplicare unei cote progresive de impozitare, de 8%, 12% şi 16%, măsură propusă de Guvern pentru anul viitor, ar f