Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată şi-a continuat trendul descendent pentru al doilea trimestru consecutiv, înregistrând o scădere cu 2,5% faţă de primul trimestru, la 293 milioane de euro, însă în această perioadă instabilitatea din mediul politic a contribuit la scăderile din sector, reiese din datele studiului GfK Temax.
Faţă de al doilea trimestru din 2011, când vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată s-au ridicat la 306 milioane de euro, scăderea din trimestrul doi din acest an este de 4,2%. Astfel, în primul semestru piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a totalizat 592 milioane de euro, faţă de 613 milioane de euro în primele şase luni din 2011.
Vânzările de electrocasnice mici, în scădere
Cel de-al doilea trimestru a avut evoluţii diferite, cu creşteri, dar şi cu scădere. Singurul sector care a înregistrat o creştere de două cifre (19,2%) faţă de trimestrul al doilea din 2011 a fost sectorul foto. Sectorul electronicelor şi cel de telecom au crescut uşor, în timp ce piaţa de IT şi cea de imprimante şi multifuncţionale au fost în scădere. Cele mai mari pierderi s-au înregistrat pe piaţa electrocasnicelor mici şi pe cea a electrocasnicelor mari, cea din urmă înregistrând o rată de scădere de două cifre, se arată într-un comunicat al GfK.
Mediul politic instabil, dar şi recesiunea în multe ţări din zona euro au contribuit la încetinirea ritmului de creştere a economiei româneşti, situaţie resimţită în mod considerabil şi pe piaţa electrocasnicelor mici. Cu o scădere în valoare de 9% în euro, piaţa electrocasnicelor mici a ajuns în al doilea trimestru al anului curent la 22 milioane de euro, faţa de 24 milioane de euro în trimestrul doi din 2011.
Principalele categorii care au contribuit la acest declin cu o creştere negativă de două cifre au fost unele dintre cele mai mari pieţe de electrocasnice mici cum ar fi aparatel