Termenul de aplicare a măsurii privind amânarea plăţii TVA în vamă pentru importurile efectuate de persoane care obţin certificate de amânare a plăţii va fi prelungit cu patru ani, respectiv până la 31 decembrie 2016, potrivit unui proiect de ordonanţă de modificare a Codului Fiscal lansat în dezbatere de Ministerul Finanţelor.
În prezent, nu plătesc TVA în vamă importatorii care obţin un certificat de amânare a plăţii în anumite condiţii stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice, prevederea urmând să fie aplicată până la sfârşitul acestui an.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, după data de 31 decembrie 2012 persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA nu ar mai avea obligaţia plăţii TVA în vamă, fără a fi necesară obţinerea unui certificat în acest sens.
Pe de altă parte, tot în materie de TVA ordonanţa prevede şi măsura plăţii TVA la încasare pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro. Regimul presupune şi amânarea dreptului de deducere până la plata facturilor primite atât de către contribuabilii eligibili, cât şi de către beneficiarii acestora. Sistemul nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii a căror contravaloare este încasată, parţial sau total, cu numerar şi/sau substitute de numerar de către persoana impozabilă eligibilă pentru aplicarea sistemului TVA la încasare. De asemenea, nu se aplică pentru o serie de operaţiuni, respectiv în cazul livrărilor de bunuri/ prestărilor de servicii supuse taxării inverse conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160, în cazul livrărilor de bunuri/prestărilor de servicii care sunt scutite de TVA şi în cazul operaţiunilor supuse regimurilor speciale prevăzute la art. 1521 - 1523.
'Astfel, se asigură menţinerea nivelului încasărilor la bugetul de sta