Sentimentele puternice, sinceritatea, comunicarea dintre parteneri, preocupările comune şi viaţa sexuală activă contribuie la menţinerea unei relaţii sănătoase până la adânci bătrâneţi.
În cuplu există nenumărate „furtuni", cauzate adesea de diferenţele dintre cei doi parteneri, de aceea se şi spune că traiul în doi nu este deloc uşor. În general, soţiile spun despre soţii lor că nu comunică îndeajuns de mult, că sunt insensibili, că nu se implică suficient în educaţia copiilor şi în treburile casnice. Şi bărbaţii au o serie întreagă de nemulţumiri cu privire la consoartele lor: vorbesc prea mult, uneori devenind cicălitoare, petrec prea mult timp la cumpărături, cheltuiesc prea mulţi bani.
Exprimaţi-vă sentimentele!
Psihologii spun că unul dintre secretele unei căsnicii reuşite este să-l accepţi pe celălalt aşa cum este. Diferenţele se pot dovedi chiar plăcute de cele mai multe ori, este de părere cercetătoarea Terri L. Orbuch, din cadrul Institutului Naţional de Sănătate din SUA, care a efectuat un studiu în care a urmărit 373 de cupluri, timp de 22 de ani, pentru a vedea care sunt secretele unei căsnicii ideale.
„Principalul motiv al despărţirilor nu este dat de conflicte, probleme de comunicare ori de incompatibilitatea sexuală. Cel mai grav este cel legat de frustrare, care rezultă din diferenţa dintre aşteptările pe care le avem de la partener şi ceea ce ne oferă el cu adevărat", a spus Orbuch.
Specialiştii avertizează că frustrările acumulate de persoanele care nu-şi manifestă nemulţumirile în cuplu îşi vor pune amprenta asupra relaţiei la un moment dat. De aceea, ei ne sfătuiesc ca, atunci când soţul sau soţia ne supără, să ne exprimăm sentimentele, chiar dacă acest lucru înseamnă chiar să ne certăm cu partenerul. „Neplăcerile pe termen scurt pe care le creează o discuţie furioasă, dar bazată pe onestitate, sunt c