Se schimbă regulile privind asigurarea obligatorie a locuinţei. De la 1 septembrie, toţi proprietarii de locuinţe trebuie să încheie o asigurare obligatorie, chiar dacă deţin una facultativă. Se schimbă regulile privind asigurarea obligatorie a locuinţei. De la 1 septembrie, toţi proprietarii de locuinţe trebuie să încheie o asigurare obligatorie, chiar dacă deţin una facultativă.
Se revine, astfel, la forma iniţială a legii, care prevedea ca asigurarea facultativă să se încheie doar în completarea celei obligatorii. Până acum, cei care aveau o asigurare facultativă, care includea şi riscurile cuprinse în Poliţa de asigurare contra dezastrelor naturale (PAD), erau scutiţi de obligativitatea încheierii şi a unei poliţe obligatorii. Cele trei riscuri asigurate obligatoriu sunt: inundaţii, cutremur, alunecări de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora. De la 1 septembrie însă, lucrurile se schimbă pentru proprietarii locuinţelor care aveau încheiată o poliţă facultativă.
“La expirarea poliţei facultative, proprietarul unei locuinţe va trebui să-şi încheie în mod obligatoriu, pentru riscurile şi sumele asigurate prevăzute de Legea 260/2008, poliţa PAD. Totodată, proprietarul de locuinţă care doreşte o protecţie suplimentară, poate încheia şi o asigurare facultativă. Prin aceasta poate fi acoperită o sumă asigurată suplimentară pentru riscurile din PAD, dar şi altele”, a declarat Catrinel Frîncu, directorul de comunicare al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).
Poliţa de asigurare obligatorie costă 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialele din care e realizată locuinţa, iar sumele asigurate sunt de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.
Întrebarea pe care şi-o pun proprietarii de locuinţe care au poliţe facultative este ce trebuie să facă la expirarea acestora. Reprezentanţii CSA afirmă că ei trebuie să încheie do