IAŞI. La fiecare două minute, undeva în lume, o femeie moare de cancer de col uterin. Anual, în România sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 3.400 de femei, iar în 2010 această boală a reprezentat a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul de sân. Din datele statistice, România se situează pe un loc mediu în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata standardizată a mortalităţii prin acest tip de cancer, având ratele incidenţei şi prevalenţei relativ mici, dar cu tendinţă crescătoare atât în mediul urban, cât şi în cel rural.
Cancerul de col uterin poate fi depistat în stadiu preinvaziv prin testul Babeş–Papanicolau, efectuat corect şi complet. În momentul de faţă, cele mai multe dintre pacientele cu această afecţiune ajung prea târziu la medic, iar unele dintre ele nu au auzit niciodată de testul Babeş-Papanicolau.
Implicându-se activ în eforturile de îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei, Arcadia a intrat în programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, lansat pe 1 august, şi va oferi gratuit teste Babeş-Papanicolau pacientelor din reţeaua sa de screening.
Practic, Arcadia dispune în momentul de faţă de o reţea de screening alcătuită din peste 50 de cabinete de medici de familie, urmând ca aceasta să crească rapid în următoarea perioadă până la câteva sute de cabinete, răspândite în întreaga regiune a Moldovei. Pacientele arondate acestor cabinete se pot adresa medicului de familie pentru a beneficia de serviciile gratuite prevăzute de programul naţional de screening: examen Babeş-Papanicolau, precum şi consiliere şi îndrumare medicală cu privire la rezultatul analizei.
Conform prevederilor legale, pot beneficia de aceste servicii gratuite toate persoanele de sex feminin, indiferent dacă sunt asigurate sau nu în sistemul naţional de asigurări de sănătate,