Viaţa publică din România ultimelor luni seamănă din ce în ce mai mult cu o groapă de gunoi, în care se aruncă, la grămadă, injurii, vorbe mucegăite, promisiuni false, legi rîncede, cuvinte stricate, adevăruri stătute.
Dar nicicînd mizeria presei şi a rîvnitorilor ei nu mi s-a părut mai mare decît atunci cînd, în focul luptei pentru senzaţional, în goana lor lacomă după rating, au dat de pămînt cu orice formă de respect pentru vieţile, şi morţile, celor puţini care s-ar putea numi modele şi către care ar trebui să îndreptăm atenţia copiilor şi tinerilor noştri.
DE ACELASI AUTOR Moş Crăciun cu ATV Scriitori cu corp No comment Un proiect curajosPianista Mihaela Ursuleasa a murit. Puţini români ştiu care îi sînt performanţele profesionale. Dar toţi cetăţenii au putut vedea, a doua zi după vestea decesului, în ziarele aşa-zis serioase, nu de scandal, „Cea mai controversată imagine cu Mihaela Ursuleasa!“: fotografia pianistei, într-un moment de exuberanţă, cu un sîn ieşit în afara rochiei. Şi pentru că moartea artistei nu avea suficientă zeamă de scandal, jurnaliştii serioşi au încropit un sos melodramatic din bătăile primite de pianistă de la profesoara de pian, imaginile fetiţei ei în faţa fotografiei mamei şi renunţarea artistei la cetăţenia română. Ani de zile n-au găsit loc pe prima lor pagină nici măcar pentru o ştire de cîteva sute de semne despre succesele, imense, de peste hotare ale Mihaelei Ursuleasa. Acum, însă, decesul a adus-o, în sfîrşit, în prim-planul evenimentelor româneşti. Mondene, însă, nu artistice.
Olimpiada de la Londra are ghinion cu presa românească: în zilele acestea înfierbîntate politic, ştirile despre performanţele sportivilor de pretutindeni şi de la noi nu prea au mare căutare. Doar dacă dau detalii scandaloase sau jenante de pe terenul confruntărilor – un articol despre recordurile realizate sau medaliile obţinute de s