Oamenii de ştiinţă din România au stabilit o comisie de evaluare a lucrărilor plagiate, independentă politic. Aceştia speră să se diminueze efectele negative pe care le-au produs scandalurile din guvernul Ponta şi să reabiliteze, pe cât posibil, imaginea ţării noastre în lume.
Chiar dacă în ţara noastră s-au calmat apele în ceea ce priveşte discuţiile aprinse despre plagiat, specialiştii din afara graniţelor nu au trecut atât de uşor cu vederea. Nici cercetătorii români nu par să uite aceste evenimente, care au pătat numele României.
Revista „Nature“ scoate în evidenţă cât de repede au fost trecute cu vederea aceste scandaluri, precum şi lansarea site-ului integru.org, care investighează cazuri de plagiat, precum şi alte probleme din mediul academic românesc.
Detectivul pagiatului
Adevăratele „războaie" care s-au dus în lumea politică din cauza acuzaţiilor de plagiat au zguduit România în acest an. Fostul ministru al Educaţiei, Ioan Mang, şi actualul prim-ministru, Victor Ponta, au fost implicaţi în asfel de scandaluri, precum şi personalităţi de la Universitatea din Târgu-Mureş, punctează revista „Nature“.
Chiar dacă aceste scandaluri au trecut graniţele, guvernul din România se pare că acum le ignoră.
Cercetătorii români nu au fost la fel de „înţelegători" şi au simţit că trebuie să lupte împotriva plagiatului, activitate care a devenit o modă în sistemul de învăţământ universitar.
În această săptămână, cercetătorii vor lansa un site, integru.org, care va investiga şi expune cazuri de plagiat. Fiecare caz va fi acompaniat online de comentarii din partea unor specialişti internaţionali şi independenţi, care au o experienţă relevantă în domeniu.
Platforma online are ca scop „să contribuie la reformarea şi restabilirea încrederii în sistemul românesc de cercetare şi educaţie". @N_P