Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, declara ca audierea procurorului general al Romaniei in Parlament pe tema sutelor de anchete prilejuite de referendum, audiere ceruta de Ion Iliescu, este imposibila, "in virtutea principiului independentei justitiei".
"Dincolo de atributiile sale legislative, legislativul nu poate cenzura judecatorul, nu poate sa ii adreseze ordine, nici sa se substituie lui. Parlamentul nu trebuie sa intervina in actul de justitie decat cel mult pentru acordarea amnistiei sau gratierii. Emiterea unor acte normative pentru a bloca procedurile jurisdictionale sau executionale ori audierea judecatorilor in legatura cu solutiile lor sunt inadmisibile", a explicat judecatorul Cristi Danilet intr-o postare pe blog in care reia cateva argumente dintr-o lucrare recent publicata in revista Institutului National al Magistraturii care trateaza problema independentei magistratilor din perspectiva standardelor internationale.
Judecatorul spune ca afirmatiile de mai sus se refera la judecatori, dar ele sunt valabile si pentru procurori, cata vreme, in Romania, statutul lor este asemanator cu cel al judecatorilor.
Mai mult, Cristi Danilet reaminteste ca CSM s-a mai pronuntat pe aceasta situatie.
"Astfel, in data de 24 mai 2007, Plenul CSM a decis in unanimitate ca 'procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca'. De asemenea, s-a hotarat ca, in mod exceptional, pot participa in calitate de invitati la Comisiile parlamentare atunci cand este necesara clarificarea unor aspecte de natura tehnica sau a unor informatii de interes public", mai scrie judecatorul.
In plus, Curtea Constitutionala a decis inca din 1994 ca "citarea unui cetatean in fata unei comi