Apele oceanului din dreptul statului Seychelles şi Germaniei sunt cele mai sănătoase dintre cele care mărginesc zone locuite, iar cele din Sierra Leone sunt cele mai insalubre.
În clasamentul calităţii apelor, insula Jarvis, un mic teritoriu nelocuit din Pacificul de Sud, aparţinând Statelor Unite, este pe primul loc, cu 86 de puncte din 100, alături de alte insule nelocuite din Pacific. “Este evident că prezenţa umană are un substanţial impact negativ asupra oceanelor, iar scorurile sunt în relaţie inversă cu mărimea populaţiei de pe coaste“, arată studiul. Aproape jumătate din populaţia lumii trăieşte în apropiere de coaste. Seychelles, una din puţinele ţări în curs de dezvoltare din primele 12, şi Germania se situează pe locul al patrulea, în fruntea zonelor locuite, cu 73 de puncte din 100. Cele două state sunt urmate de Polinezia Franceză (72 din 100), iar Franţa totalizează 66 din 100, situîndu-se în urma Rusiei (67), arată un studiu publicat în revista Nature, citată de Moldpres. Unsprezece ţări din Africa ocupă ultimele locuri ale clasamentului, cu scoruri între 42 şi 36, lanterna roşie fiind Sierra Leone.
Clasamentul a fost alcătuit de cercetători americani şi canadieni, care au analizat 171 zone economice exclusive (ZEE) ce se întind pînă la 200 mile marine de mal, fiind în administrarea ţărilor de coastă. Aceste ZEE reprezintă 40% din oceanele lumii, dar şi o mare parte din resursele acvatice, zonele turistice şi locurile de muncă pe care le oferă marea. Cercetătorii au evaluat capacitatea oceanelor lumii de a furniza oamenilor hrană şi activităţi de turism, păstrînd biodiversitatea marină. Potrivit studiului, ansamblul ZEE obţine un scor de 60 de puncte din 100.
În general, ţările în curs de dezvoltare din Africa Occidentală, Orientul Apropiat şi America Centrală nu au punctaje prea ridicate, contrar statelor mai bogate din Europa de N