Dupa ce Angela Merkel si liderii UE au jonglat pana acum cu masurile de salvare ale monedei euro si ale tarilor aflate in pragul falimentului, votantii din Germania ar putea sa aiba in cele din urma ultimul cuvant, scrie antreprenorul neamt Wolf Richter, intr-un editorial publicat de Businessinsider.
Merkel a militat de-a lungul timpului pentru o Europa integrata, dar solutiile cancelarului la criza datoriilor suverane s-au lovit, in mod ironic, de constitutia germana. Tratatul de Uniune Fiscala si Mecanismul European de Salvare (ESM), un fond permanent de ajutor financiar al zonei euro, sunt in prezent analizate de Curtea Constitutionala a Germaniei, o decizie fiind asteptata pe 12 septembrie.
Problema este ca cele doua mecanisme vor transfera suveranitatea bugetara, precum si alte drepturi asociate, de la Parlamentul german, la Guvernul UE, sau mai exact, de la votantii din Germania (sau din oricare alta tara membra), in mainile unor birocrati nealesi din Bruxelles. In aceste conditii autorul articolului se intreaba daca nu cumva Guvernul UE a intrat intr-o cursa de acaparare a puterii. “Oare ministrul german de finante Wolfgang Schäuble viseaza sa devina ministrul de finante al UE? Si inevitabil Merkel sa devina presedintele Uniunii?”, scrie Wolf Richter
Tocmai in acest context, Schäuble a pronuntat cuvantul referendum cu doar cateva saptamani in urma, provocand un adevarat val de reactii in randul politicienilor din Berlin. Oficialul a cerut schimbarea Constitutiei, sau mai exact o noua constitutie care sa permita transferul suveranitatii, populatia Germaniei urmand sa voteze in favoarea sau impotriva modificarii.
Liderii partidelor nemtesti s-au ingramadit sa sustina ideea referendumului, fiecare avand insa propriul interes. Partenerul de coalitie si presedintele interimar al Germaniei Horst Seehofer a fost primul dintre acestia. S