Finanţele au preferat să sacrifice o parte din rezerva de valută pentru a ţine jos dobânzile la lei. FMI vrea "reconstituirea".
Fondul Monetar Internaţional (FMI) atrage atenţia Ministerului Finanţelor că rezerva de valută s-a diminuat după ce în ultimele luni Trezoreria a împrumutat sume noi mai mici decât răscumpărările de titluri de stat, în încercarea de a contracara presiunile de creştere a dobânzilor determinate de instabilitatea politică.
FMI aminteşte că ajustarea fiscală este esenţială pentru consolidarea încrederii pieţelor şi ieşirea din procedura de deficit excesiv.
Cum s-a schimbat strategia de finanţare
În iulie Ministerul Finanţelor a emis titluri de stat de 1,6 mld. lei, reprezentând circa 70% din nivelul programat, din cauza creşterii randamentelor, în condiţiile accentuării tensiunilor de pe pieţele financiare europene, dar şi a tensiunilor politice din România. În aceeaşi lună Finanţele au avut de făcut plăţi de peste 5 mld. lei. Diferenţa a fost, cel mai probabil, acoperită din bufferul constituit în valută, fiind posibil ca Ministerul Finanţelor să fi vândut către BNR peste 800 mil. euro, sumă pe care banca centrală a vândut-o mai departe în piaţă.
În perioada mai - iulie Ministerul Finanţelor a injectat pe piaţă circa 6,5 mld. lei, în condiţiile în care a rambursat titluri scadente în valoare de 13,1 mld. lei, iar sumele noi împrumutate au totalizat numai 6,6 mld. lei. De la începutul anului Ministerul Finanţelor a atras 38,9 mld. lei pe piaţa locală şi a împrumutat 2,25 mld. dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa SUA.
UniCredit a calculat la începutul verii că rezervele ministerului ajung până în T1 2013 dacă se refinanţează 70% din datoria care ajunge la scadenţă sau până în octombrie dacă nu se refinanţează ni