Pentru angajaţii din sistemul bugetar, ziua de 15 august înseamnă, pe lângă semnificaţia ei religioasă, o zi de sărbătoare naţională - o zi de repaos. Parlamentarii au lăsat disputele politice deoparte şi au decis, în majoritate, în 2008, că salariaţii au dreptul să stea acasă de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar această prevedere a fost inclusă în Codul Muncii şi se aplică din 2009.
Pentru mulţi români, decizia parlamentarilor a fost una surprinzătoare. Însă ea nu face altceva decât să confirme o practică veche de secole, care se regăseşte şi în alte state. De exemplu, şi spaniolii ori italienii celebrează Ridicarea cu Trupul şi Sufletul la Cer a Fecioarei Maria. În mod tradiţional, şi în România, această zi era una liberă. "În copilărie, de dimineaţă, mergeam obligatoriu la liturghie. Ori la biserica din sat, ori mergeam în pelerinaj la diferite mănăstiri. Cel mai mare pelerinaj era la Nicula, unde venea episcopul unit al Clujului, Iuliu Hossu, cel care a devenit apoi cardinal. Apoi, în fiecare sat în care era organizat pelerinaj avea loc şi câte un bâlci, aşa că, după ce ieşeam de la slujbă, aveam parte de distracţie pe cinste. După ce târguiam cojoace, ceaune ori diferite unelte pentru gospodărie, mergeam acasă şi vizitam toate Mariile pe care le cunoşteam. Practic, nimeni nu lucra", povesteşte Ştefan Mailat, din satul Budeşti, azi pensionar în Cluj-Napoca.
Tradiţii păstrate în Transilvania şi Banat
În multe comunităţi din Transilvania şi din Banat vechile tradiţii s-au păstrat. Iar pelerinajul de Sfânta Marie Mare, o tradiţie catolică, a fost preluat şi de ortodocşi, atunci când Biserica Ortodoxă Română a preluat, în anul 1948, bisericile şi mănăstirile greco-catolice, împreună cu cea mai mare parte a credincioşilor acestui cult, interzis de autorităţile comuniste. Astfel că cel mai important loc de pelerinaj din Transilvania, vech