Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima "profunda ingrijorare" in legatura cu "declaratiile si acuzatiile" lansate miercuri de presedintele interimar al Romaniei privind anchetele ce vizeaza referendumul, anchete aflate in curs de derulare.
Intr-un comunicat remis Ziare.com si semnat de presedintele CSM, judecatorul Alina Ghica, se subliniaza faptul ca procurorii nu sunt subordonati nici Executivului, nici Legislativului, iar politicienii trebuie sa se abtina sa mai intervina in activitatea lor.
"Activitatea procurorilor romani se desfasoara, conform prevederilor Constitutiei Romaniei, cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic. Potrivit Constitutiei Romaniei, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive.
In acest context, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, in sedinta publica din data de 24 mai 2007, ca: 'procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca'", se arata in comunicatul CSM.
In plus, se arata ca CSM a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari pentru a se stabili masura in care astfel de afirmatii facute de politicieni "lezeaza independenta justitiei, independenta procurorilor in exercitarea atributiilor de serviciu si principiul separatiei puterilor in stat".
CSM reaminteste ca se va reuni in sedinta luni, 20 august.
"Reamintim recomandarile adresate Romaniei de catre Comisia Europeana, in recentul Raport de tara din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, din iulie 2012, in special Recomandarea nr. 1 vizand: Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar.
Conducerea Consiliului reit