La patru ani de la declansarea crizei, economia Romaniei a suferit cateva schimbari majore, care au afectat in general toate domeniile importante. Unele schimbari au provenit din necesitatea de a corecta dezechilibrele acumulate in anii anteriori. Printre acestea, deficitul de cont curent, ce ajunsese in 2008 la aproximativ 14% din PIB, preturile din sectorul imobiliar sau deficit bugetar. Alte schimbari au fost generate de stimuli externi. Exporturile s-au redus initial pe fondul scaderii cererii externe, iar la nivel european s-au luat mai multe initiative la care Romania a participat, precum pactul Euro Plus, Acordul Basel III, Pactul fiscal, etc.. Totodata, au existat si schimbari inertiale, fara a fi cauzate de masuri specifice de politica economica. Vezi in articol situatia si evolutia principalilor indicatori economici.
In tabelul de mai jos sunt prezentati mai multi indicatori economici cu privire la economia Romanie in doua momente: 1. sfarsitul trimestrului doi din anul 2008 (luna iunie), practic inaintea inceperii crizei economice globale, criza care a afectat Europa incepand cu al treilea trimestru din 2008. 2. sfarsitul trimestrului doi 2012, starea economiei romanesti aflata inaintea fie unei noi crize economice, fie inaintea mai multor ani de stagnare, dominati de masuri necesare reducerii datoriilor publice pe plan european, reforme structurale si gasirea unor noi piete de export.
In Romania criza a patruns prin intermediul mai multor canale, acestea avand efecte asupra economiei reale, in special asupra cresterii economice si pietei fortei de munca:
comercial - cererea de export a scazut pe fondul incetinirii consumului in tarile partenere la export. Totusi, in perioada 2009-2011 Romania a inregistrat o performanta relativ buna pe plan extern, exporturile romanestii fiind ajutate si de programele de sustinere a economiei d