Faptul că un bloc din Craiova (201 E) va beneficia de contorizare individuală pe orizontală a ridicat multe întrebări în rândul craiovenilor, dar şi al reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari.
Cei mai mulţi sunt curioşi să afle cum vor fi dispuse conductele care le tranzitează locuinţele, cum este să îţi treacă prin dormitor şi sufragerie conducta de apă caldă care trebuie să ajungă atât la baie, cât şi la bucătărie, dat fiind faptul că de cele mai multe ori baia este situată într-o parte a casei, iar bucătăria într-o altă zonă. Iar ţevile vor fi aşezate pe podea sau pe plafon?
Cel care a făcut precizări legate de modul cum va arăta proiectul de distribuţie pe orizontală a fost chiar directorul adjunct al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Nicolae Degeratu.
Magistrala de căldură şi apă caldă, pe casa scării
Una din cauzele principale care au dus la debranşări de la sistemul de alimentare cu energie termică pentru încălzire în Craiova este şi modul de realizare al instalaţiilor de încălzire ale consumatorilor. Acum furnizarea căldurii se face prin coloane comune (pe verticală), care nu permit separarea individuală a instalaţiilor de încălzire din interiorul apartamentelor. Aşa s-a ajuns la disconfort termic în apartamente prin neefectuarea la timp a reparaţiilor la părţile comune, la neplata facturilor de către unii consumatori, toate aceste aspecte ducând, în cele din urmă, la acumularea de mari datorii ale asociaţiilor de proprietari, dar şi ale Regiei către furnizorul principal.
Se prefigurează tot mai mult ca o necesitate realizarea instalaţiilor interioare de încălzire în sistem de distribuţie pe orizontală şi contorizarea individuală a fiecărui apartament. „Aceasta presupune o alimentare cu agent termic pe două sau mai multe coloane (tur-retur), magistrala de căldură şi apă caldă fiind amplasată pe casa scării, de la parte