Administratorii primei saline de suprafaţă de la Suceava, salină care poartă numele inventatorului Nelu Ştefan Roman, brevetată de OSIM şi considerată singura care tratează pacienţii în mod ştiinţific, şi-au scos afacerea la vânzare la nici opt luni de la deschiderea oficială, care a avut loc la începutul acestui an.
Inaugurată cu fast, în prezenţa chiar a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean din acea vreme, Vasile Ilie, salina marca Roman, situată la ieşirea din municipiul Suceava înspre Rădăuţi, pe strada Cernăuţi, chiar peste drum de benzinăria Petrom, se pare că nu a fost o afacere atât de rentabilă precum s-au aşteptat administratorii ei.
Aproape 45 de tone de sare au fost aduse de la Salina Praid pentru salina de pe strada Cernăuţi, compusă dintr-un spaţiu de relaxare pentru adulţi, un spaţiu de joacă pentru copii şi un separeu destinat grupurilor de până la cinci persoane.
Toate camerele sunt placate cu bulgări de sare neprelucraţi (cristalele de sare fiind active), cu o grosime medie de 30 de centimetri.
Bianca Rîpan, cea care s-a ocupat de acest proiect, împreună cu soţul ei, ne-a declarat ieri că salina şi-a format deja o clientelă, însă planurilor celor doi soţi s-au schimbat şi sunt nevoiţi să vândă.
„Preţul este de 15.000 de euro, cu tot cu mobilier, iar spaţiul este închiriat pe şapte ani. Noi am investit peste 20.000 de euro în această salină, pe care o vindem acum pentru că avem alte planuri”, ne-a spus, ieri, Bianca Rîpan.
La inaugurarea salinei a fost prezent şi inventatorul salinelor de suprafaţă, Nelu Ştefan Roman, românul din Târgu-Mureş premiat în 2009 cu trei trofee la Târgul Internaţional de Invenţii de la Budapesta. Acesta a şi explicat avantajele salinelor de suprafaţă faţă de cele de adâncime: „Timpul de expunere este doar de o oră pe zi, comparativ cu aproximativ patru ore la o salină naturală, tempera