Furnizorii de gaze naturale din ţara noastră îşi vor recupera, în următorii şase ani, costuri de circa 400 milioane euro, nerecunoscute în tariful reglementat practicat în ultimii trei ani.
Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), ne-a declarat: "Operatorii au avut, în ultimii trei ani, costuri suplimentare de circa 400 milioane de euro cu achiziţia gazelor de import. ANRE nu le-a recunoscut aceste costuri în tariful reglementat, motiv pentru care operatorii au acţionat în instanţă instituţia.
Ei au solicitat recuperarea acestor costuri printr-o creştere a preţului reglementat cu 15%. Noi am decis că acest procent nu este suportabil de către consumatori şi am hotărât să aplicăm, din septembrie, o majorare de 5% pentru preţul gazelor livrate populaţiei, instituţiilor publice şi centralelor electrice, precum şi o creştere de 10% pentru gazul livrat agenţilor economici care încă mai beneficiază de preţ reglementat".
Domnia sa ne-a explicat că scumpirea gazelor pentru populaţie va permite recuperarea costurilor operatorilor în şase ani, iar cea pentru agenţii economici - în doi ani.
ANRE va demara, din acest an, şi procesul de liberalizare a pieţei gazelor, care se suprapune peste aceste scumpiri. Peste doi ani, toate companiile vor avea preţ liberalizat pentru gaze, iar populaţia - peste şase ani.
O nouă scumpire a gazelor pentru populaţie va avea loc peste un an (8%), când începe procesul de liberalizare, ne-a mai spus preşedintele ANRE.
Firmele vor mai suporta scumpiri chiar din acest an (5%), pentru ele procesul de liberalizare fiind programat să înceapă din decembrie.
Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer, a anunţat, marţi, că preţul gazelor naturale livrate populaţiei va creşte din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%.
Fostul premier Emil