Ieri au debutat Zilele comunei Ciocăneşti şi cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstrăvului. După oficierea la bisericile şi mănăstirile din comuna Ciocăneşti a Sfintei Liturghii prilejuită de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, pe platoul pensiunii Melios a avut loc primirea hrămarilor, urmată de o agapă creştină, de la care nu au lipsit borşul de păstrăv, secărica şi afinata.
Oaspeţii au ajuns la pensiunea Melios în căruţe, sosirea acestora transformându-se într-o paradă a costumelor tradiţionale din zonă, localnicii folosind fiecare prilej pentru a se îmbrăca în hainele străbunilor.
Fosta învăţătoare Olguţa Mihalciuc a fost şi anul acesta, pentru al noulea an consecutiv, cea care s-a ocupat de borşul de păstrăv. S-au folosit peste 200 de litri de apă de izvor şi peste 200 de păstrăvi, la care s-au adăugat multe legume, dar şi ingrediente ştiute doar de ea, pentru preparatul cel mai căutat şi la ediţia din acest an a Festivalului Naţional al păstrăvului.
Originară din Insula Mare a Brăilei, Olguţa Mihalciuc ne-a declarat că reţeta după care face borşul de peşte este cea folosită de pescari, numai că apa de Dunăre este înlocuită cu apă de izvor, iar crapul cu păstrăv.
Înainte de deschiderea oficială a avut loc vernisajul expoziţiei de grafică umoristică a artistului plastic tenor Sorin Ursan Delaclit. Creaţiile sunt expuse în holul pensiunii Melios până duminică.
Spectacole, concursuri, plutărit şi activităţi de protejare a naturii
Deschiderea oficială a festivalului a fost făcută prin cuvântul primarului comunei Ciocăneşti, Radu Ciocan, care a urat bun-venit oaspeţilor şi la mulţi ani celor care îşi aniversează onomastica.
Edilul a declarat: “Suntem la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Păstrăvului. Programul este destul de dens, cu invitaţi numeroşi: Ovidiu Purdea Someş, Angelica Flutur, Călin Brătean