Locurile oficiale de cazare sunt cu mult sub numărul persoanelor care merg pe litoral. Atunci, unde stau cei care nu găsesc un loc de cazare?
În multe weekenduri, numărul estimat al turiştilor care merg pe litoral depăşeşte cu mult capacitatea de cazare a unităţilor de primiri a turiştilor.
Mai exact, numărul ofical al locurilor de cazare nu depăşeşte 93.000, iar asociaţiile de turism estimează chiar şi 200.000 de vizitatori.
Unde stau aceşti oameni? Dorm pe plajă, câţiva dintre ei, iar restul sunt cazaţi la netru, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), citaţi de Mediafax.
Potrivit INS, pe litoral sunt 80.690 de locuri de cazare, excluzând oraşul Constanţa. Din datele de la MinisteruL turismului, reiese să sunt 88.235 locuri, ceea ce reprezintă o medie de două locuri în cameră.
„Dacă este să privim lucrurile exact cum sunt publicate pe site-ul oficial al MDRT, până in anul 2011 au fost clasificate 1.029 de stucturi de cazare, FPTR identificandu-le pe cele din anul curent 2012 înregistrate ca fiind în număr de trei (până la data de 22.06.2012), ele fiind localizate în Schitu, Eforie Nord şi 2 Mai. Am constatat că nu există concordanţă între cifrele oficiale, raportându-ne la finele anului 2011, când au existat, conform MDRT, un total de 88.178 locuri de cazare. Şi atunci diferenţa de 7.488 locuri de cazare ( 88.178-80.690) de ce nu a fost identificată în statistica oficială?", afirmă Dragoş Răducan, vicepreşedintele FPTR.
Din această cauză, specialiştii susţin că oamenii profită să cazeze turiştii fără să declare veniturile.
„Lăsăm astfel loc speculanţilor, motiv pentru care portalurile de rezervari online sunt aproape neîncăpătoare pentru cei care îşi etalează vilele, pensiunile şi camerele de închiriat la negru, sfidând legile şi autorităţile competente. Estimăm că