Sunt lucruri pe care în criză le înţelegi altfel decât într-o perioadă de acalmie, exact ca atunci când îţi descoperi adevăraţii prieteni la greu.
Aşa e şi cu momentele prin care trece azi România. Avem destule motive de îngrijorare, dar avem, de asemenea, şi prilejul să descoperim lucruri semnificative despre noi şi despre cei din jurul nostru. Unele întâmplări le-ar putea părea unora, acum, la temperatura momentului, simple conjuncturi sau, dimpotrivă, conspiraţii menite să ajute pe unul sau pe altul dintre combatanţii crizei de la Bucureşti. Dimpotrivă, eu cred că sunt lucruri care ar trebui să ne bucure pe toţi şi să ne dea încrederea că, ani buni de acum încolo, vom putea fi feriţi de abuzurile clasei politice.
S-a întărit Statul!
"Întăriţi-vă Statul!”, râdea ironic la telefon, cu câţiva ani în urmă, un cunoscut şi intangibil om de afaceri. Astăzi, Sorin Ovidiu Vântu asistă la vertijul din politica românească din închisoare. Semn că instituţiile publice nu mai sunt cum şi le imagina el, supuse necondiţionat, iar funcţionarii publici nu mai sunt nici ei dispuşi să-şi rişte libertatea pentru servicii strâmbe făcute mediului politic sau de afaceri. În vreme ce, timp de 10 ani, clasa politică a involuat până la babilonia de astăzi, în instituţiile statului a apărut o generaţie de oameni responsabili, conştienţi de valoarea şi de misiunea lor. E de-ajuns ca în câteva instituţii-cheie astfel de oameni să formeze (indiferent de opţiunile politice) o masă critică, pentru ca aceste organisme să îşi câştige suficientă autonomie, cât să forţeze politicul (indiferent de culoare) la a-şi da pe faţă intenţiile de ilegalitate sau de abuz de putere, aşa cum s-a întâmplat la Ministerul de Interne, în controversa legată de listele electorale. La fel se întâmplă şi pe la Parchete, şi în Consiliul Superior al Magistraturii,