Dacă în anii trecuți fiecare zi de mare sărbătoare însemna pentru traseele montane din masivul Rarău un val de turiști care lăsau în urmă mormane de gunoaie, în acest an, după sărbătoarea Sfintei Marii, muntele a rămas incredibil de curat. Motivul este în primul rând o organizare foarte bună a campării pe munte și a ecologizării.
Potrivit precizărilor șefului Serviciului Public Salvamont al județului Suceava, Voicu Raia, vremea nefavorabilă a făcut ca în acest an să se afle pe munte în ziua sărbătorii mai puțini turiști, doar circa 500 fiind în total cazați sau în tranzit. Tot spre deosebire de alți ani, majoritatea turiștilor au fost foarte civilizați și nu au existat altercații sau alte evenimente neplăcute de amploare. O excepție a fost, totuși. Din motive necunoscute, un grup căruia i s-a permis de salvamontiști accesul gratuit și neîngrădit la unul dintre grătarele special amenajate pentru folosul turiștilor lângă refugiul salvamont a găsit de cuviință să distrugă grătarul la finalul distracției și să plece pe furișapoi.
În privința curățeniei pe munte, șeful salvamontiștilor ne-a precizat că meritul pentru că situația este în sfârșit sub control aparține silvicultorilor. ”Direcția Silvică Suceava, care este custodele rezervației de pe Rarău, a preluat organizarea ecologizării, și prin Ocolul Silvic Pojorâta a luat măsuri eficiente. Ei au amenajat locuri de campare și grătare în spații clar delimitate, se ocupă foarte prompt de eliminarea deșeurilor și rezultatele se văd. Muntele este mai bine protejat și turiștii se dovedesc mai civilizați. Rezultatele de până acum sunt îmbucurătoare, iar noi, după ce am încercat ani la rând să-i sensibilizăm pe cei care puteau adopta măsuri clare pentru a stăvili îngroparea naturii în gunoaie, acum salutăm modul în care se pare că s-a găsit o rezolvare”, ne-a declarat Raia.
Dacă în anii trecuți fiecare zi d