Se împlinesc 495 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Argeşului. Biserica aşezământului episcopal de la Curtea de Argeş sau Biserica Meşterului Manole este unul dintre monumentele cele mai interesante ale secolului al XVI-lea de pe teritoriul României.
În anul 1512, vechea mitropolie de la Curtea de Argeş, construită probabil de către Nicolae Alexandru, căzuse în ruină. Noul domn din neamul Craioveştilor, Neagoe Basarab, se gândi să ridice în locul ei o biserică “cum n-a mai fost alta”, de o bogăţie extraordinară, informează Ziarul Lumina, citat de Basilica.ro. Motivele care l-au determinat pe evlaviosul şi sfântul domn să ridice un sfânt lăcaş sunt mărturisite în slovele pisaniei:
“Adusu-mi-am aminte domnia mea, cum că mulţi împăraţi în împărăţiile acestea s-au sălăşluit, ci puţini pe cea cerească o au moştenit. De aceia dar iată şi eu m-am sârguit nu numai a cârmui această împărăţie, ci şi a iubi pre Domnul din tot sufletul, fapte bune făcând. (…) Aceste dar, văzându-le şi noi, şi de dorinţă şi osârdie fiind conduşi către sfintele şi dumnezeieştile biserici a le zidi, înălţa şi înfrumuseţa, precum le-au durat şi înălţat şi înfrumuseţat, făcându-se ctitori ai noştri întru sfinţi răposaţi moşi şi strămoşi, asemenea şi noi urmând pilda lor, şi dorinţă şi osârdie având către această sfântă şi dumnezeiască biserică a cinstitei Adormiri a Prea Sfintei, curatei şi prea binecuvântatei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoare şi pururi Fecioarei Maria, pe care am găsit-o domnia mea la Curtea de Argeş dărâmată şi neîntărită; şi prin harul dumnezeiesc şi îndemnul acestei Prea cinstite Maici a Domnului s-au deschis ochii inimii noastre şi am hotărât această mai sus pomenită biserică din temelii a o zidi şi a o înălţa şi a o întări şi i-am mai dăruit sate şi ţigani şi bălţi cu peşte şi dijmă de la vămi şi vase de aur şi de argint şi mărgăritare şi pietre nepreţuite”.