Descoperirea unei substanţe capabile să inhibe producţia de spermatozoizi ar putea conduce la obţinerea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi, cu efecte reversibile, fără a perturba sinteza de hormoni masculini, afirmă autorii unui studiu american, citaţi de AFP.
În contextul în care fabricarea unei pilule contraceptive masculine a devenit în ultimii ani o veritabilă provocare pentru comunitatea ştiinţifică internaţională, cercetătorii americani au testat cu succes o moleculă - JQ1 - pe şoareci, se afirmă într-un articol publicat în revista medicală Cell.
"Substanţa produce o diminuare rapidă şi reversibilă a numărului şi a mobilităţii spermatozoizilor, cu efecte determinante asupra fertilităţii", afirmă James Bradner, de la Institutul pentru studii împotriva cancerului Dana-Farber din Boston, coordonatorul studiului.
Fabricarea unei pilule contraceptive masculine întâmpină mai multe dificultăţi: pe lângă o cerere destul de "ezitantă" din partea bărbaţilor pentru un astfel de produs, principala problemă ţine de faptul că testiculele deţin o funcţie dublă - producţia de spermatozoizi, dar şi producţia de hormoni masculini, responsabili cu manifestarea caracteristicilor masculine (voce, pilozitate) -, iar savanţii vor să oprească doar prima din cele două funcţii şi în mod temporar.
După testarea unor combinaţii androgen-progestogen, abandonate din cauza unor efecte secundare importante, cercetătorii şi-au îndreptat atenţia spre alte substanţe care împiedică spermatozoizii să fecundeze ovocitul.
Potrivit savanţilor americani, injecţiile zilnice cu 50-100 mg/ kg de molecule JQ1 - care inhibă proteina BRDT implicată în procesul de spermatogeneză - timp de şase săptămâni, au generat un efect contraceptiv total la şoarecii masculi testaţi.
După oprirea tratamentului, fertilitatea a revenit la normal, în medie după trei-şase săptă