Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Factorii care pot declanşa psoriazisul pot fi reprezentaţi, de la caz la caz, de infecţiile sistemice (ex. angină streptococică), o reacţie la medicamente sau vaccinuri, consumul excesiv de alcool, factori de mediu şi, nu în ultimul rând, de predispoziţia genetică. Unul dintre motivele pentru care psoriazisul este atât de dificil de tratat se leagă de larga varietate de forme, severitate şi răspuns la tratament. Scopul tratamentului este de a normaliza creşterea şi maturarea celulelor cutanate, însă, datorită faptului că fiecare caz de psoriazis este unic, tratamentul trebuie individualizat. În cazurile uşoare, pot fi suficiente săpunurile pe bază de gudroane de huilă, şampoane, loţiuni de curăţat sau creme utilizate împreună cu uleiurile de baie (uleiuri aromatice de Levănţică, Bergamotă, Busuioc etc.). Alte opţiuni terapeutice includ:
* Calcipotriene (Dovonex) este o alifie care conţine un derivat de vitamina D şi care controlează supraproducţia de celule cutanate, fiind un tratament util în formele uşoare şi moderate.
* În cazul leziunilor psoriazice la nivelul scalpului, poate fi utilă o loţiune cu fenol şi clorură de sodiu sau un preparat cu gudroane mai puternice, care se asociază cu şamponul obişnuit cu gudroane.
* Medicaţia orală presupune administrarea Acitretinului (Soriatane), care poate fi de ajutor în reducerea excesului de creştere a celulelor cutanate, în formele severe de psoriazis, sau a altor medicamente care includ Metotrexatul şi Ciclosporina. Adeseori, medicaţia orală se combină cu fototerapia (Psoralen + ultraviolete A, ultraviolete B cu spectru îngust), pentru creşterea eficienţei. Expunerea la lumina moderată a soarelui, precum şi aplicarea gudroanelor în combinaţie cu ultraviol