Guvernul ecuadorian nu exclude posibilitatea de a sesiza Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga pentru a constrânge Marea Britanie să permită plecarea lui Julian Assange.
‘Mi-e limpede (…) că am putea sesiza Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga’, însă Ecuadorul aşteaptă ca guvernul Marii Britanii ‘să reacţioneze la decizia luată de guvernul ecuadorian’, a declarat presei şeful diplomaţiei de la Quito, transmite Agerpres. Assange, refugiat de la 19 iunie în Ambasada Ecuadorului la Londra, a primit joi azil politic din partea autorităţilor de la Quito, o decizie care ‘nu schimbă nimic’ pentru guvernul britanic, ferm hotărât să-şi onoreze obligaţia de a-l extrăda în Suedia.
Fostul judecător spaniol Baltasar Garzon, care coordonează apărarea lui Assange, a anunţat joi în ediţia online a cotidianului spaniol El Pais că va sesiza CIJ dacă Londra refuză să-i acorde ‘un permis de liberă trecere’ clientului său pentru a pleca în Ecuador.
La rândul său, şeful diplomaţiei britanice, William Hague, a recunoscut că actualul impas juridic creat de prezenţa lui Julian Assange în Ambasada Ecuadorului la Londra s-ar putea eterniza.
Fondatorul australian al WikiLeaks, în vârstă de 41 de ani, este vizat de un mandat de arestare emis de Stockholm privind acuzaţii de viol şi agresiune sexuală împotriva a două suedeze în august 2010.
Guvernul ecuadorian nu exclude posibilitatea de a sesiza Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga pentru a constrânge Marea Britanie să permită plecarea lui Julian Assange.
‘Mi-e limpede (…) că am putea sesiza Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga’, însă Ecuadorul aşteaptă ca guvernul Marii Britanii ‘să reacţioneze la decizia luată de guvernul ecuadorian’, a declarat presei şeful diplomaţiei de la Quito, transmite Agerpres. Assange, refugiat de la 19 iunie în Ambasada Ecuadoru