Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, că există o problemă cu învăţământul din mediul rural, în condițiile în care sunt 37.000 de absolvenți ai clasei a opta, din sate și comune, care nu au reușit să ia nici măcar nota cinci la evaluare.
Potrivit ministrului Educaţiei, care s-a aflat, vineri, la Târgovişte, o cauză a rezultatelor negative este că au fost închise, în ultimii ani, circa 2.000 de şcoli, cele mai multe din mediul rural.
"Multe dintre aceste rezultate sunt datorate şi faptului că au fost închise, în ultimii ani, circa 2.000 de şcoli, majoritatea acestora din mediul rural. Asta înseamnă că şcoala s-a îndepărtat de domiciliu, nu au fost puse la dispoziţia elevilor microbuze şi, ca urmare, unui elev care parcurge cinci - şase sau uneori opt kilometri pe jos, dimineaţă, după-amiază, este greu să îi mai ceri performanţă şcolară. "
Ministrul a abordat şi problemele învăţământului profesional şi al liceelor tehnologice:
"Dacă ne-am uita la rezultatele de la bacalaureat şi acolo concluzia este surprinzătoare şi nemulţumitoare. Şi anume, şcoala românească, şcoala liceală s-a polarizat excesiv. Pe de o parte sunt liceele teoretice, care adună cei mai buni elevi, care promovează examenul de bacalaureat într-o proporţie de peste 85% şi la polul celălalt se plasează liceele tehnologice, unde promovarea este, în medie, de 25%.".
Ministrul Ecaterina Andronescu a vizitat, azi, mai multe unităţi şcolare din Dâmboviţa, grădiniţa şi şcoala Fântânele-Cojasca, grădiniţa Dâmbovicioara-Braniştea, şcoala cu clasele I-VIII Cazaci - Nucet, liceul Voineşti, grădiniţa Creţuleşti - Mătăsaru şi la şcoala Româneşti-Potlogi, a participat la o şedinţă cu directori de şcoli şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi s-a întâlnit cu conducerea Universităţii "Valahia" din Targoviste.