Constatand ca unul din sase cupluri are probleme in ce priveste fertilitatea, doctorul Alan Pasey, specialist in andrologie la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, a declarat presei ca, in opinia sa, calitatea spermei, de care adesea se face responsabila infertilitatea, depinde si de regimul alimentar.
In mod deosebit, specialistul s-a referit la faptul ca introducerea in alimentatie a fructelor cu coaja lemnoasa, cum sunt nucile, imbunatateste simtitor capacitatile fertile ale spermei. Practic, se constata o imbunatatire certa a acesteia la persoana care, timp de 12 saptamani, a consumat cate 75 gr nuci pe zi, informeaza BBC.
Acizii grazi din miezul de nuca sunt benefici pentru intreaga stare de sanatate, contribuind totodata si la imbunatatirea fertilitatii masculine. Fireste, aceste prime constatari vor necesita in viitor experimentari si testari facute cu migala.
In acest sens, cercetatorii si-au propus un program de studiere a mai multor cupluri, care urmeaza tratamente contra infertilitatii in clinici, intrucat numai masuratori precise pot stabili in ce proportie contribuie miezul de nuca, sau vreun alt factor, la imbunatatirea fertilitatii.
O prima etapa a testarilor a fost deja efectuata asupra unui lot de 117 barbati, cu varste intre 21 si 35 de ani, supusi la acelasi regim alimentar, cu exceptia portiei zilnice de nuci, pe care a primit-o numai o parte dintre acestia.
In mod cert, calitatea spermei s-a imbunatatit, iar anomaliile cromozomiale au disparut la cei care primeau portia de nuci.
Mai exista insa si ipoteza ca orice fruct cu coaja lemnoasa are asemenea proprietati si, ca urmare, va fi necesar a se efectua in viitor numeroase studii, atat pentru confirmarea ipotezei, cat si pentru a stabili care anume din aceasta categorie de fructe ofera cele mai convenabile efecte ale