Pentru unii, cuvântul "reconstrucţie" chiar îşi merită explicaţia din dicţionar. Nu e nevoie de zeci de ani pentru a schimba ceva. Chiar dacă rezultatele nu apar peste noapte. La revenirea pe banca Olandei, după un prim mandat mai puţin fericit (2000-2002), Luis van Gaal a debutat cu stângul, la primul şi singurul său meci de pregătire înainte de startul preliminariilor CM 2014. După dezastrul de la EURO 2012 (trei înfrângeri), Sneijder&Co. aveau nevoie de o mână forte pentru a rezolva "bisericuţele" de la lot şi au găsit-o.
A schimbat patru fundaşi
"Durul" Van Gaal le-a spus "adio" la o serie de jucători care au evoluat cu Van Marwijk. A renunţat practic la patru din cei şapte fundaşi care au participat la Euro 2012 şi i-a adus pe debutanţii Ricardo van Rhijn, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi şi Nick Viergever în locul lui Khalid Boulahrouz, Wilfred Bouma, Ron Vlaar şi Gregory Van der Wiel. Ultimul, un star la Ajax pe care se bat marile forţele ale Europei, nu e agreat de Van Gaal din cauza atitudinii sale. Noul selecţioner l-a folosit în amicalul cu Belgia pe postul de fundaş dreapta pe van Rhijn, care şi la Ajax a pornit iniţial ca înlocuitor al lui Van der Wiel. La Bruxelles s-au încasat patru goluri, dar vina n-a fost doar a defensivei.
A modificat sistemul
Spre deosebire de sistemul 4-2-3-1 folosit în perioada Van Marwijk, Van Gaal a revenit la tradiţionalul (în Olanda) 4-3-3 în meciul cu Belgia, cu tânărul Narsingh şi cu Robben ca extreme în linia de atac. Cei doi au şi colaborat de altfel la golul egalizator al Olandei, după ce gazdele deschiseseră scorul prin Benteke. Iar tot spre deosebire de perioada Euro, când concurenţa din atacul batav producea destule frustrări, Van Gaal a ţinut să pună lucrurile la punct.
Huntelaar, titular
În "era" sa, titularul postului de atacant central e Huntelaar şi nu Van Persie. Cu u