Schimbarea a 500 de înalţi funcţionari publici în timp record de guvernarea Ponta în primele 100 de zile de la preluarea puterii este considerată ca fiind "forţată" şi în acelaşi timp o strategie a unei "clase politice slabe", spun specialiştii în resurse umane şi administraţie publică.
Ziarul Financiar a analizat în ediţia de ieri parcursul guvernului Ponta în primele 100 de zile. Hotărârile semnate de primul-ministru şi ordonanţele de urgenţă au arătat că din ministere, departamente, agenţii, inspectorate şi alte instituţii ale statului au fost înlocuiţi 500 de funcţionari de top, de zece ori mai mult decât în perioada similară a guvernării Mihai Răzvan Ungureanu.
"Înalţii funcţionari sunt influenţaţi de factorul politic. Directorii generali din agenţii sunt aleşi din rândul directorilor, pasul înainte fiind făcuţi de cei cu o poziţie politică mai avantajoasă. La putere au venit două partide mari, PSD şi PNL, iar în acest moment aveau nevoie să îşi aducă în funcţii oamenii lor", spune Marius Văcărelu, expert în administraţie publică în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.
Victor Ponta a semnat în primele trei luni în care a ocupat fotoliul de premier ordine de schimbare pentru aproape toţi şefii instituţiilor din subordinea ministerelor, puţini fiind cei care şi-au păstrat fotoliile.
Pe rând au plecat şefii de la Secretariatul General al Guvernului, de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Naţională de Cadastru, Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri sau Administraţia Fondului de Mediu.
Spre exemplu, în prima săptămână după preluarea puterii Victor Ponta a semnat actele pentru înlocuirea lui Dragoş Doroş cu Claudiu Doltu în poziţia de secretar de stat în cadrul Ministerului de Finanţe.
La Ministerul Afacerilor Europene a avut loc o ro