Orice femeie poate face cancer la sân, dar prevenirea poate începe prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase în stilul de viaţă. Potrivit dr. Hadi Rahimian, medic primar obstretică-ginecologie la Clinica Regina Maria, şansele de vindecare a acestei maladii care le afectează pe femei pot fi şi de 100%, dacă afecţiunea este depistată în fază incipientă. Orice femeie poate face cancer la sân, dar prevenirea poate începe prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase în stilul de viaţă. Potrivit dr. Hadi Rahimian, medic primar obstretică-ginecologie la Clinica Regina Maria, şansele de vindecare a acestei maladii care le afectează pe femei pot fi şi de 100%, dacă afecţiunea este depistată în fază incipientă.
Ca orice boală, cu cât diagnosticul este pus din timp, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari, tratamentul mai puţin invaziv, iar efectele secundare, mai puţin supărăt oare. Multe formaţiuni canceroase apar ca nişte noduli şi pot fi detectate prin palpare. Există însă numeroase situaţii în care aceşti noduli nu sunt detectaţi la palpare datorită dimensiunii foarte mici, iar în acest caz trebuie făcută o ecografie mamară sau o mamografie, după cum indică medicul specialist. Iată cum poţi să previi această boală cruntă.
• Printr-o alimentaţie sănătoasă, bazată pe un consum zilnic de fructe şi de legume şi un aport redus de grăsimi alimentare.
• Evită obiectele vestimentare care menţin sânii într-o poziţie anormală, precum sutienele cu bureţi, sârme sau silicon.
• Fă mişcare în mod regulat pentru a-ţi menţine greutatea corporală sub control.
• Nu te expune la soare între orele 11.00 şi16.00 şi foloseşte creme cu factor mare de protecţie.
• Renunţă la fumat şi la alcool.
• Autoexaminează-ţi sânii.
• Ecografie mamară. E o metodă noninvazivă de analiză a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor. Aceasta poate determina dacă un nodul e soli