Preşedintele ecuadorian Rafael Correa nu se are bine cu observatorii critici. Că a decis să-i acorde azil fondatorului WikiLeaks are la bază două motive simple. Pe de-o parte, Correa se bucură că Assange a dezvăluit secrete despre SUA, pe de altă parte şeful statului profită de ocazie să dicteze puţin în chestiuni internaţionale.
Rafael Correa se crede revoluţionar. Parte din revoluţia sa este să dea amenzi jurnaliştilor care scriu nasol de el. Dacă se strâng mulţi jurnalişti incomozi atunci le închide ziarul sau postul. Aşa că ce nu i-ar putea conveni liderului de stânga atunci când Assange publică depeşele diplomatice ale Americii? Dimpotrivă, e în culmea fericirii alături de Hugo Chavez, Evo Morales sau clanul Castro.
Pe plan de imagine, Correa construieşte o acţiune de PR. America de Sud e din nou în topul ştirilor şi se arată independentă de marile puteri ale lumii. Preşedintele ecuadorian are tot dreptul să-i acorde azil lui Julian Assange. Practica ne omoară însă întotdeauna. Extrădarea în Suedia se doreşte din cauza unor acuzaţii de viol. Deci ce urmărit politic e Assange şi în baza a ce i se acordă azil politic?! În orice caz, Correa are dreptul să-şi apere ambasada de la Londra împotriva unui asalt. Dar nici de criticii săi n-ar trebui totuşi să uite.
Obama dă timpul înapoi la Guantanamo (Washington Post)
Noi reglementări ale Departamentului de Justiţie al SUA ameninţă să transforme lagărul de detenţie de la Guantanamo Bay (Cuba) înapoi în gaura neagră a dreptului internaţional. Planul a început să se contureze în luna mai, iar azi el va fi prezentat unui judecător federal la Washington.
Pe scurt lucrurile stau cam aşa: dacă se va aproba noua legislaţie, deţinuţii suspecţi de terorism de la Guantanamo nu vor mai avea decât acces limitat la serviciile unui avocat, armata va decide când, cum şi cât timp poate discut