Pericolul arsurilor solare
Frecventarea ştrandurilor şi piscinelor în aer liber în intervalul de intensitate solară maximă 10.00 - 17.00, fără utilizarea de creme de fotoprotecţie sau utilizarea unor creme cu fotoprotecţie inadecvată determină grade variate de arsuri solare, de la o înroşire a pielii până la arsuri grave însoţite de flictene (bule) şi stare de rău general. În caz de expunere prelungită sau fotosensibilitate, pe aceste zone roşii apar băşici, care lasă răni pe piele, însoţite de febră, frison, dureri de cap, ameţeală, fotofobie şi hipotensune arterială.
Evitaţi parfumul atunci când vă expuneţi la soare
Uneori folosirea unui parfum urmată de expunerea la soare poate determina reacţii brutale fotoalergice (eczeme fotoalergice) manifestate prin înroşirea pielii, eventual umflarea pielii la acel nivel şi veziculaţie însoţită de senzaţia puternică de mâncărimi. Ţinând cont de riscul mare al arsurilor solare este necesară evitarea expunerii la soare în intervalul 10.00 - 17.00, folosirea cremelor cu fotoprotecţie ridicată - SPF minim 30, reînnoirea cremei la 1 - 2 ore sau după ieşirea din apă, portul unei vestimentaţii deschise la culoare, care să includă pălării şi şepci.
Boli de piele are sezonului cald
Una din cele mai frecvente boli de piele ale sezonului cald este pytiriazisul versicolor, o afecţiune produsă de un parazit obişnuit al pielii, Malassesia Furfur, care în anumite condiţii (transpiraţie, modificări ph, contact interuman) determină leziunii la nivelul pielii, în special pe spate şi braţe, manifestate prin pete albe şi/ sau maronii, roşii (de aici şi numele de versicolor), însoţite uneori de scuame fine. Petele nu produc mâncărimi, dar în lipsa unui tratament se extind şi devin inestetice. Tratamentul este dificil întrucât este de lungă durată (circa 5-6 săptămâni) şi, de obicei, nerespectarea tratame