Decizia autorităților de la Quito de a-i acorda azil politic lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a tensionat relațiile dintre Marea Britanie și statul latino-american. După ce Londra a anunțat joi că nu îl va lăsa pe jurnalist să părăsească Marea Britanie, Parlamentul Ecuadorului a cerut astăzi guvernului ţării să solicite o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pentru a se evita ca autoritățile britanice să recurgă la forţă pentru a-l aresta pe Assange, aflat în prezent în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra. Sursa: Reuters
Parlamentul unicameral a decis azi noapte să respingă ”ameninţarea” Marii Britanii şi le-a cerut ecuadorienilor să se unească pentru apărarea suveranităţii naţionale.
Ministrul ecuadorian de externe, Ricardo Patiño, a spus că a primit un comunicat britanic care ameninţa cu intrarea în ambasada ecuadoriană pentru arestarea lui Julian Assange, astfel încât acesta să fie extrădat ulterior în Suedia, unde este acuzat de presupuse infracţiuni sexuale, pe care le neagă.
De asemenea, guvernul ecuadorian nu exclude posibilitatea de a sesiza Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga pentru a constrânge Marea Britanie să permită plecarea lui Assange.
Șeful diplomației din Ecuador a comunicat ieri că guvernul său i-a acordat azil lui Julian Assange şi şi-a exprimat încrederea că Londra îi va acorda un permis de liberă trecere pentru a putea călători la Quito, deşi autorităţile britanice au negat o astfel de posibilitate.
Ministrul birtanic de Externe, William Hague s-a declarat "dezamăgit" de hotărârea Ecuadorului și a sugerat că Assange ar putea rămâne ani buni în sediul Ambasadei. "Nu vom oferi autorizaţia necesară ca Julian Assange să plece liber din Marea Britanie, nu există nicio bază legală care să ne oblige în acest sens", a spus Hague, părând să excludă posibilitatea unui atac asupra