Bank Leumi, controlată de unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Israel, a încheiat primul semestru cu un profit net de 11,7 mil. lei, după ce anul trecut a înregistrat o pierdere de aproape 50 mil. lei, în principal din cauza provizioanelor pentru pierderi din credite devenite neperformante.
"Programul de schimbare implementat încă din 2010 a început să îşi arate rezultatele în acest an. Situaţia creditelor neperformante a fost stabilizată, în timp ce cheltuielile cu provizioanele au scăzut până la valoarea de 5,4 milioane lei. Urmărim ca până la finalul lui 2012 să ne atingem ţinta de creştere atât pe surse atrase, cât şi în ceea ce priveşte creditele acordate", afirmă Manfred Rauchwerger, senior vicepreşedinte executiv al Bank Leumi România. La sfârşitul lunii iunie soldul creditelor s-a ridicat la 775 mil. lei, în creştere cu 6,7% faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut, dar încă sub volumul de 856 mil. lei atins în 2010. Pentru anul acesta israelienii îşi propuseseră o creştere a portofoliului de credite cu circa 15%.
Depozitele atrase de la clienţi au însumat 622 mil. lei, cu 2,2% sub nivelul din decembrie 2011. Activele băncii au revenit la 1,15 mld. lei, după ce anul trecut scăzuseră uşor până la 1,14 mld. lei - nivel corespunzător unei cote de piaţă de 0,32% care a plasat banca pe locul 29 între cele 42 de instituţii de credit de pe piaţă. În urma procesului de restructurare Leumi a rămas cu 23 de unităţi, din care numai patru în Bucureşti. Banca a hotărât să se concentreze pe zona IMM-urilor şi pe segmentul superior al pieţei de retail după doi ani de pierderi 2010 şi 2011. Principalul acţionar individual al băncii-mamă este guvernul israelian, majoritatea acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice. Răzvan Voican
Bank Leumi, controlată de unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Israel, a încheia