Motivele cel mai des întâlnite ale divorţului sunt infidelitatea, sărăcia sau plecarea în străinătate a unuia dintre soţi. Noul Cod Civil acordă custodie comună celor doi părinţi. Asistenţii Serviciul Public Local de Asistenţă Socială au făcute peste o sută de anchete de la începutul anului, în dosare de divorţ.
Asistenţii sociali din cadrul Serviciul Public Local de Asistenţă Socială (SPLAS) al Primăriei Muncipiului Focşani au realizat, în prima jumătate a anului, 132 de anchete sociale pentru copiii ai căror părinţi s-au hotărât să divorţeze. „Părinţii sunt iniţial destul de reticenţi când se începe această anchetă socială, pentru că nu ştiu care sunt consecinţele acestei anchete sociale. Sunt consiliaţi şi lucrurile intră în normal“, se arată într-un raport întocmit de reprezentanţii SPLAS.
Invocând „nepotrivirea de caracter“, părinţii ascund de multe ori cauzele reale ale divorţului, cum ar fi infidelitatea, progresul profesional al unuia dintre soţi în detrimentul celuilalt sau sărăcia. „Deşi au plecat din acelaşi loc, soţii nu mai sunt pe aceeaşi lungime de undă. Unul progresează mai repede profesional sau se maturizează mai repede. Sărăcia este şi ea o cauză des întâlnită. De remarcat este faptul că infidelitatea este invocată destul de des“, arată reprezentaţii SPLAS.
La mijloc sunt însă copiii, care în urma separării părinţilor trebuie să aleagă cu cine rămân şi unde vor locui. Decisivă în aceste situaţii este ancheta socială, care în afară de faptul că are scopul de a consilia părinţile, trebuie să stabilească şi domiciliul minorului după divorţul părinţilor. „Odată cu pronunţarea divorţului, instanţa de tutelă hotărăşte asupra raporturilor dintre părinţii divorţaţi şi copiii lor minori, ţinând seama de interesul superior al copilului, de concluziile raportului de anchetă psihosocială, precum şi dacă este cazul de învoială a pări